FÖRBRUKNING, EKONOMI, IT, UTRUSTNING, KLÄDER

Mycket pengar att spara på julklappar

Flagga 09-11-10 ~En minuts läsning · 194 ord

Tidigare var det dyrt att handla på Island, men det var innan finanskrisen. På senare tid har den isländska kronans värde halverats, och det betyder att du plötsligt kan spara en hel del pengar på att handla julklapparna på vulkanön.

Till exempel kan du få en skaljacka för 2.000 danska kronor, när du köper tax-free på ön. En motsvarande jacka kostar 3.200 kronor i Danmark. En ylletröja går på 500 danska kronor, på Strøget i Köpenhamn är priset det dubbla.

Om vi rör oss från kläder till elektronik, så kan du spara 1.000 danska kronor genom att köpa din Playstation på Island, medan du kan öka på din CD-samling med skivor för 80-110 danska kronor styck.

Som turist kan du få de isländska avgifterna återbetalda, om du handlar för minst 150 danska kronor på ön. Samtidigt gäller från och med den 112-08 att du kan ta med dig varor för 3.250 danska kronor in i Danmark från länder utanför EU (som Island) utan att betala tullavgifter. Tidigare skulle du betala tull redan vid inköp motsvarande 1.350 danska kronor i länder utanför EU, framgick det av Jacob Schultz’s inslag från den krisdrabbade ön i Nordatlanten.

Skribentmail: