FÖRBRUKNING, EKONOMI, IT, UTRUSTNING

Europas billigaste julklappsstad

Flagga 17-11-10 ~2 minuters läsning · 320 ord

London är det billigaste stället i Europa för julklappshandel, om det är lyxprylar och elektronik som ska ligga under granen. Det visar en undersökning som PriceRunner har låtit göra i 25 storstäder runt om i världen.

Orsaken är bland annat att det engelska pundet är i sin lägsta kurs på tio år. Kursen är så låg att du snabbt kan tjäna ihop till flygbiljetten hem.

Till exempel kostar enbart den bärbara datorn Apple Macbook Air 2.065 danska kronor mindre än i Danmark – priset i London är nämligen 10.934 danska kronor, medan du i Danmark får hosta upp med 12.999 danska kronor för samma dator. Dessutom kan man spara 764 danska kronor på att köpa en PS3 i den brittiska huvudstaden. I Köpenhamn kostar spelkonsolen 3.499 danska kronor, medan du kommer undan med att ge 2.735 danska kronor för samma maskin i London.

Men det finns ännu mer pengar att spara på andra sidan Nordsjön. Ett Nintendo Wii kostar motsvarande 1.641 danska kronor i London, medan priset för en likadan konsol är 2.109 danska kronor i Köpenhamn. Du sparar alltså 468 danska kronor på affären. I London kan du dessutom köpa en Xbox 360 med 60 GB hårddisk för 1.550 danska kronor, medan samma apparat kostar 375 kronor mer i Köpenhamn – nämligen 1.925 danska kronor. Slutligen kan du få ett par Adidas Stan Smith 2 skor för 471 danska kronor i London, priset för samma par skor är i Köpenhamn 799 danska kronor.

London är dock inte enbart billigare än Köpenhamn om du är på jakt efter ovan nämnda Adidas-skor, en Xbox eller ett Nintendo Wii. Den engelska huvudstaden är billigast i hela Europa när det gäller just de tre varorna. Dessutom är Köpenhamn inte bara dyrare än London. Den danska huvudstaden är absolut dyrast i hela Europa om du ska handla lyxvaror och elektronik, visar undersökningen från PriceRunner. Dock i skarp tävling med Oslo, framgår det av artikeln.

Skribentmail: