BOSTAD, KÖP OCH FÖRSÄLJNING, ANDELSSYSTEM, FÖR, FRITIDSLÄGENHETER, FASTIGHETER, LÄGENHETER, SEMESTERBOSTÄDER

Lägenhet i Frankrike på deltid

Flagga 02-02-08 ~4 minuters läsning · 684 ord

Räcker tiden, krafterna eller pengana inte till en bostad i utlandet kan lösningen vara en lägenhet, som du råder över ett visst antal veckor om året. Intill nu har ca 50 danska familjer investerat i en eller flera andelar i lägenheter i Cannes, Sainte Maxime eller Paris. Lägenheterna är runt 70 m². Just nu finns det tio andelar till salu i vardera i de två sydfranska orterna Sainte Maxime och Cannes, och 13 andelar i Paris.

Firman Kristensen og Nielsen Ejendomme har under ett års tid levererat andelar.

Bolaget är ett kommanditbolag, där investerarna bara bestämmer i begränsad storlek. Direktör Lone Mosbek menar att trenden går i riktning mot att många gärna vill ha en andra eller tredje bostad, och att den gärna får ligga i utlandet. Vad gäller andelar kan de flesta vara med rent prismässigt. «Vi har många kunder som är glada för sitt sommarhus i Danmark, men som gärna vill nått mer», säger Lone Mosbek. «De orkar dock inte besväret med att ha deras egen egendom i utlandet och har kanske inte heller lust till att betala en förmögenhet för det. En andel någonstans mellan 225.000 och 392.000 kan dock de flesta få råd till.»

Fastlagda veckor

Att köpa en andel motsvarar ett köp av fem veckors semester. I Sainte Maxime och Cannes ger andelen rättighet till två gånger 14 dagars semester och en vecka vid ett annat tillfälle. I Paris gäller andelen för fyra veckor som ligger en åt gången. Veckorna ligger i ett fast schema som förskjuts varje år. På det viset får alla andelsinehavare alla veckor under en tioårsperiod. Efter det börjar systemet om från början igen. En lägenhet har tio eller 13 andelar, som säljs var för sig. Man kan dock köpa flera andelar i samma lägenhet.

«Är man pensionär, eller av andra orsaker har möjlighet för att använda lägenheten mer, kan man köpa så många andelar i samma lägenhet som motsvarar det antal veckor man gärna vill vara där,» säger Lone Mosbek. «Redan vid köpet ska man alltså tänka på hur mycket man kommer använda bostaden. Några välger t.ex. Att köpa två andelar i Sainte Maxime och en andel i Paris. På det viset kan man kombinera storstadssemester med en semester längre söderut.»

I följa Lone Mosbek är det många fördelar med att köpa en andelslägenhet framför att köpa en hel bostad.

«Du blir medägare av egendommen och får full överblick över utgifterna, och du äger egendomen tillsammans med ett förutbestämt antal andra ägare. Du betalar bara för din andel i egendomen och du får en gemenskap med de andra andelsinehavarna. Därtill kan du också hyra ut din andel, antingen själv eller genom oss, och du kan alltid sälja andelen igen. I den förbindelsen ska du vara uppmärksam på att de andra andelsinehavarna har förköpsrätt. Du bestämmer själv priset och du får själv vinsten. Slutligen är det värt att lägga märke till att det inte är några bekymmer i förhållande till Administration och underhåll, och att det i Frankrike är några väldigt gynnsamma skatte regler.»

Inredningen rör man inte vid

Nackdelarna med att köpa en andelslägenhet är överskådliga, tycker Lone Mosbek, och en av andelsinehavarna håller med henne. Chefskonsulenten Jens Just, 53 år, köpte för ett år sedan en andel i Sainte Maxime tillsammans med sin fru och deras två barn.

«Den enda nackdelen vi har märkt, är att det kan vara lite svårt för min fru, att hon inte får lov till att ändra på inredningen och flytta runt på sakerna», säger Jens Just. «Om något ska ändras måste alla andelsinehavare vara överens om det, och därför är det begränsat vad man kan göra med inredningen.»

Att komma överens med de övriga andelsinehavarna har hitintills inte varit något problem. Jens Just tror det beror på att där görs regler för hur sakerna ska fungera, och delvis att andelsinehavarna ofta känner varandra.

«I vår lägenhet är vi många som känner varandra sedan innan, genom jobb, familj eller vänner. Vi har överhuvudtaget inte haft några problem. Tvärt emot så upplever vi att folk står i kö för att hjälpa varandra och ordna saker och ting i lägenheten.»