BOSTAD, GENERELLT

Utlandsboende Spanien/Portugal?

Flagga 11-12-12 ~2 minuters läsning · 226 ord

65% procent av svenskarna drömmer ibland eller ofta om att flytta utomlands.

Det populäraste landet är Spanien som 23 procent av svenskarna anger som sitt förstahandsval, enligt en undersökning 2011.

Efter Spanien kommer länder som Italien och Frankrike och därefter följer två länder som enligt Åsa Holmsten är på frammarsch just nu – Turkiet och Portugal.

–Portugal och Sverige har ett gynnsamt skatteavtal som säkert påverkar de som söker ett permanentboende utomlands. Och när det gäller Turkiet tror jag att det ökade intresset hänger samman med att landet växer som charterresmål, säger Åsa Holmsten.

Den typiska köparen har tidigare tillhört 55-plusgenerationen, men nu uppger mäklarfirman Fastighetsbyrån att allt fler barnfamiljer också hittar sommarboende utomlands.

Källa: SvD

Ni som funderar på fast boende eller vinterboende efter exempelvis pension. Ta någon semestervecka i Portugal och även i Spanien, för att jämföra vilken miljö som passar er bäst att bo, alternativt att köpa bostad i.

Klimatet skiljer inte så mycket i södra delarna av dessa länder, men livsstilen och ödmjukheten varierar mycket bland folket, i dessa två länder. Valet blir då vilken person man själv är och vad man själv värdesätter i första hand. Vill man bo med landsmän, då har södra Spanien fler sådana platser och även turistbetonade orter. Gillar man uppleva landets kultur och sätt att leva är Portugal lugnare, tycker vi. (Efter tio år i Spanien.)

Skribentmail: