BOSTAD, KÖP OCH FÖRSÄLJNING, FASTIGHETSKÖP, LYX, NYBYGGNATION, SEMESTERBOSTÄDER

Gör en kopia av Dubais The World

Flagga 20-12-08 ~En minuts läsning · 188 ord

The World, det gigantiska projektet med konstgjorda semesteröar utanför Dubai i De förenade Arabemiraten, får nu en efterföljare i Ryssland. Den ryska byggföreningen M-Industry ska uppföra ett liknande projekt med en 350 hektar stor konstgjord semester ö vid Svartahavs staden Sotji. Ön ska heta Federation Island, och den kommer att få formen som på den ryska federationen.

Ön kommer ha 10.000 bostäder, och de förväntade 25.000-30.000 invånarna får tillgång till allt ifrån kontor och skolor till en vattenpark, två lustbåthamnar och 15 kilometer sandstrand. Under en timmes körning från semester ön ligger även skidområdet Krasnaja Poljana.

Projektet kommer kosta 40-50 miljarder DKK, och det ska i följa planen vara färdigt i 2013. Bakom alltihopa står dessutom tyska och holländska företag, mendans kapitalet i övrigt kommer från Dubai.

Egbert Teunissen från den holländska arkitektfirman Witteveen+Bos anser, att projektet säljer sig själv i konkurrensen med förebilderna The World och The Palm i Dubai. Det är för varmt i Dubai, anser han. Sotji ligger i det subtropiska området. Under sommaren når termometern i genomsnitt upp på 27 grader, mendans det aldrig blir under sex grader om vintern, framgår det av artikeln.

Skribentmail: