OFFENTLIG, ADMINISTRATION, JURIDIK OCH REGLER, KORRUPTION

Långtidsbehandling kräver mutor

Flagga 22-09-10 ~2 minuters läsning · 248 ord

På pappret är läkarvård gratis i Ryssland. Men skulle du behöva behandling över längre tid måste du muta en läkare med en hög rubelsedlar.

Ännu värre står det till med korruption inom den ryska polisen. Om du har en verksamhet och önskar att sätta krokben för en konkurrent, så kan du lätt övertala den ryska polisen att uppfinna ett åtal. Den enda nackdelen är att det kostar mellan 50.000 och 250.000 danska kronor. Till och med politisk makt kan köpas, men det är dyrare än att bräda en konkurrent. En plats på kandidatlistan hos ett av de större partierna i Ryssland kostar från 10 till 25 miljoner danska kronor.

De tre prisexemplen kommer vare sig från rykten eller prat. De finns att läsa i en undersökning, som det ryska institutet för komparativ socialforskning har låtit göra. Institutet konkluderar, grundat på undersökningen, att den ryska korruptionen på många områden blivit mer utbrett sedan millennieskiftet.

Lite inne på samma spår är den tidigare presidenten Boris Jeltsins rådgivare, Georgij Satarov. Han menar att korruptionen är tre gånger större än den ryska regeringen vill erkänna.

Situationens allvar har dock också gått upp för den nuvarande presidenten, Dmitrij Medvedev. Han har just föreslagit en rad lagar, som skall bringa ned korruptionsnivån. Korruption börjar bli en del av den ryska folkkaraktären, erkänner presidenten. Varje år mottar landets tjänstemän mutor för omkring 600 miljarder danska kronor. Det motsvarar halva den ryska statsbudgeten i år 2008, framgår det av artikeln om en undersökning från regeringens antikorruptionsmyndighet.

Skribentmail: