BOSTAD, KÖP OCH FÖRSÄLJNING, ANDELSSYSTEM, FÖR, FRITIDSLÄGENHETER, FASTIGHETSKÖP

Som bröder delar vi

Flagga 03-01-10 ~3 minuters läsning · 440 ord

När Lars Bloch sitter på terrassen i sin nya lägenhet i Bulgarien, njuter han inte bara av vinet och utsikten över Svarta havet. Han njuter i lika hög grad av att semesterbostaden är ett projekt, som han har tillsammans med sin fru, sin bror och dennes hustru.

»Det känns trevligt att äga stället tillsammans. När vi sitter och tittar ut över vattnet, kan vi tänka: Det är vårat. Det är en helt annan känsla än att vara gäst hos varandra,« berättar han.

Men det var även andra saker vi tänkte på med i bilden.

»Vi hade båda två lust till att ha en semesterbostad och tyckte, att vi fick mer för pengarna, om vi köpte den tillsammans. Användningen av den blir också större,« säger Lars Bloch.

Lägenheten ligger i »Garden of Eden« i staden St. Vlas, ca. 5 km från Sunny Beach. Den är 100 kvadratmeter, så det är ordentligt med plats.

»Min bror och hans fru har alltid ledigt under skolornas lov. Det är inte alltid så att vi har det, därför har vi avtalat, att vi har förstahandsval, och så tar de resten. Men om vi skulle ha lust till att ha semester samtidigt så kan vi vara där allihopa på en gång – även med de stora barnen, så det är inte något problem,« berättar han.

Något skriftligt avtal om ekonomin och rätten till att använda lägenheten har de två familjerna inte gjort.

»Vi är bröder och har aldrig haft några problem sinsemellan, så vi tycker nog båda två att det skulle vara lite märkligt. Det har varit tal om det, men vi kände inte det var behov för ett kontrakt om gemensamt ägande. Vi har gjort en del överenskommelser, de har bara inte skrivits ned,« berättar Lars Bloch.

T.ex så får de stora barnen gärna låna lägenheten, men den får varken hyras ut eller lånas ut till vänner och bekanta. Om den ene parten vill dra sig ur, så övertar den andra parten lägenheten för det ursprungliga köpspriset. Möblerna har de två familjerna själva valt och köpt gemensamt. Alla förändringar i lägenheten ska också avtalas inbördes.

»Man får alltså inte helt plötsligt måla ena väggen i vardagsrummet, bara för att man kan tänka sig en målning – även om det skulle kunna vara festligt,« säger han med ett flin

»Vi har tänkt igenom en hel del situationer, så vi skulle inte ha några problem med att sätta oss ner och skriva ett gemensamt kontrakt. När vi blir äldre kan det hända att det uppstår ett behov för att skriva ett. Världen förändrar sig, så vi har inte uteslutit, att göra det någon gång,« säger Lars Bloch.