Jyllands-Postens korrespondent, Kaare Sørensen, fick år 2008 en räkning på över en halv miljon danska kronor hemskickad, efter att hans dotter föddes med kejsarsnitt på ett sjukhus i New York.
Kaare Sørensen räknade innan förlossningen med att han hade en bra amerikansk sjukförsäkring, och han hade blivit informerad om att den skulle täcka alla kostnader i samband med förlossningen. Men så blev det inte.
Redan ett par dagar efter den vällyckade förlossningen – det blev en dotter på 3750 gram – damp den första räkningen från sjukhuset in genom brevspringan, och så fortsatte det i ett halvår. De minsta räkningarna var på endast sju dollars, medan de största var fyrsiffriga.
Efter ett halvår hade tidningens korrespondent fått räkningar på i allt 96.012,49 dollars. Några av räkningarna stämde dock helt uppenbart inte. Bland annat kom det tre räkningar för ett kejsarsnitt, och det var trots allt bara ett som utfördes. Dessutom blev de fakturerade för läkarbesök på tider då familjen inte ens hade varit hemifrån.
Många amerikaner ger enligt Kaare Sørensen upp inför den stora mängden räkningar som den amerikanska sjukvården skickar ut. Han han har till och med fått intrycket att det är meningen att folk ska ge upp.
Men det gjorde korrespondenten inte. Istället tog han kampen med hjälp av sitt försäkringsbolag. Resultatet: Sjukhuset backade och drog tillbaka 80 procent av räkningarna, framgår det av den självupplevda berättelsen.