Ägarna av en lägenhet i Berlin riskerar nu att bli stämda av deras ägarförening, om de hyr ut deras lägenhet. Därmed raseras den ekonomiska grunden, på vilken många danskar och andra utlänningar har köpt lägenheter i Berlin i uthyrningssyfte.
Det är konsekvensen av en dom från 2007. Den har ändrat rättspraxis, och skapat en hel del osäkerhet på fastighetsmarknaden i Berlin. Problemet är att de som bor permanent i samma fastighet som lägenheten i fråga, kan känna sig störda av en hög omsättning av hyresgäster och de konsekvenser som detta bär med sig – till exempel packning i trappuppgången. Frågan är då om man överhuvudtaget inte får hyra ut sin Berlinlägenhet till någon?
Så restriktiva är de nya reglerna dock inte, menar Jana Behlendorf och Trine Borre, som är advokat vid advokatfirman Bang + Regnarsen i Köpenham respektive ägare av firman Berlinmægleren. De anser båda att det skulle gå bra med begränsad uthyrning av lägenheten, om man samtidigt undviker att annoncera uthyrningen på nätet.
Jana Behlendorf anser att domen skapar en gråzon. Hon råder därför alla som hyr ut sin lägenhet i Berlin till att noga notera vem som hyr lägenheten och när. Det är det bästa sättet att rusta sig inför en eventuell rättsprocess, menar hon.
Domen får endast konsekvenser för möjligheten för uthyrning i Berlin. Den berör till exempel inte uthyrningen av bostäder längs den tyska östkusten, framgår det av artikeln.