KLIMAT OCH VÄDER, KVALITET

Klimaexperter: Mera öken

Flagga 03-11-08 ~En minuts läsning · 194 ord

Stora delar av Spanien och Portugal kommer bli till öken under de kommande åren. Det värderar klimatexperter i följa artikeln.

Det spanska miljöministeriummet värderar således, att en tredjedel av landet riskerar att vara öken om 50 år. Och Murcia - den torraste av de spanska regionerna - är redan på god väg. Redan nu så kniper det med att skaffa tillräckligt med vatten till alla de många turister och golfbanor, som använder lika mycket vatten som 12.000 människor.

I följa klimatrapporter kommer den spanska genomsnittstemperaturen i snitt stiga upp till sju grader i 2070-2100.

Redan i dag är det mycket varmt och torrt på den Iberiska halvön och det kommer bli ännu värre i framtiden, värderar Eigil Kaas, som är professor i meteorlogi vid Niels Bohs Instituttet vid Köpenhamns Universitet.

Det är särskilt den västliga delen av Medelhavet med Spanien, Portugal, Frankrike och Italien, som kommer drabbas, likaså Marocko ligger i farozonen. I Spanien och Portugal är det en allvarlig fara för att öknen kommer breda sig, och det kommer bli svårt att få något till att gro. I områden, som redan nu blir konstbevattnade, kommer vattenytan att sjunka ytterligare, säger professorn i artikeln.

Skribentmail: