BOSTAD, EKONOMI, FASTIGHETSFÖRSÄLJNING, FASTIGHETSKÖP

Bra orsaker till högre bostadspriser

Flagga 25-12-08 ~2 minuters läsning · 258 ord

De spanska bostads priserna har stigit med nästan 200 %. i loppet av det senaste årtiondet. Samtidig byggs det varje år 800.000 bostäder i Spanien - eller samma antal som i Tyskland, Italien och Frankrike tillsammans.

Den kraftiga tillväxten på den spanska bostadsmarknaden har fått en del till att spå om nedgångs tider inom kort. Men en rapport från Deutsche Bank Research argumenterar nu för, att den spanska bostadsmarknaden är i fin form, och att de höga priserna är OK.

För det första tar Spanien i mot netto 500.000 invandrare varje år, och de ska ha tak över huvudet. Dessutom har landet en relativt stor andel av unga i den ålder, som skaffar familj. Det skapar också ett extra stort behov för bostäder. Samtidigt håller spanjorena på att skippa traditionen med att bo förhållandevis många personer på samma adress.

Det ska tillläggas, att:

  • Spaniens bruttonationalprodukt (BNP) har fördubblats på bara 10 år, och att BNP pr. invånare också har stigit kraftigt

  • den spanska räntan har fallit efter att landet har inträtt i Euro-zonen, precis som det har dykt upp fler gynnsamma lånformer. Båda delarna har fått fler spanjorer till att kasta sig ut och köpa - och skapa skuld på – bostadsmarknaden.

  • trots stigande bostads priser använder spanjorerna fortfarande en mindre del av sin inkomst på bostaden, än vad t.ex. tyskarna gör.

Deutsche Bank anser rent ut sagt, att framgången på den spanska bostadsmarknaden kommer fortsätta ända till år 2020. Därför har banken även kallat rapporten för «Spain 2020 - The Success Story Continues», framgår det av artikeln.

Skribentmail: