BOSTAD, KÖP OCH FÖRSÄLJNING, VILLOR

Köp en bostad i Brasilien med gott samvete

Flagga 01-02-08 ~4 minuters läsning · 660 ord

Det är modernt att stötta välgörande arbete, och man får en skön förnimmelse i magen, när man osjälviskt hjälper andra människor. Vanligtvis tänker man på bärkraftiga produkter som donationer till hjälporganisationer eller adoptera barn från fjärran länder. Ett nytt bud på hjälp till behövande är att köpa en semesterbostad i Brasilien.

Skolor och sjukhus

Under ett halvårs tid ska Brazil Homes i Danmark, tillsammans med Brazil Homes International, starta några projekt i Brasilien som ska hjälpa den fattiga delen av befolkningen. Det handlar om att bygga skolor och sjukhus.

«Att köpa med gott samvete är inte ett nytt projekt», berättar Mikkel Küster, direktör i Brazil Homes i Danmark.

«Det är faktiskt något som vi tänkt på, redan för ett års tid sedan, när vi började med att sälja bostäder i Brasilien till danskarna. Vi har en svensk byggnadsmästare i Brasilien, och han gick med på idéen om att göra något för lokalbefolkningen med en gång när vi berättade det för honom. Han har bott i Brasilien i många år och han är gift med en brasilianare, så han vet precis vad som behövs där. Han är också intresserad av att brasilianarna får en del av pengarna vi tjänar, på det viset uppmärksammas de på att turisterna faktiskt kan gagna landet.»

Planen för det välgörande arbetet är ännu inte helt fastlagt ännu ,men den överordnade idéen är det ska upprättas en organisation, som ska förvalta de öronmärkta pengarna från Brazil Homes till nya skolor och sjukhus. När man köper en bostad genom Brazil Homes stöttar man alltså indirekt lokalbefolkningen. Men handlar det inte också om smart marknadsföring?

«Det handlar först och främst om att hjälpa de människor som bor i de områden vi bygger i» säger Mikkel Küster.

«Därefter hoppas vi, att vi kan få våra kunder till att reflektera över var, och med vem, de handlar. Det är inte mer annorlunda än, att tänka över om en sak är producerat under ordentliga förhållanden i Spanien, eller om det är producerat under omänskliga förhållanden av barn i Kina. Vi är med till att göra det lättare för folk att få bättre samvete, och det tycker jag är en bra sak. Jag får själv en bra känsla när jag medvetet hjälper till för att göra en skillnad.»

De bostäder, som Brazil Homes sälger, ligger i Natal i nordöstra Brasilien. På nuvarande tidpunkt har ca 50 danska familjer investerat i bostäder i området. Norrmännen har också fått upp ögonen för landet, som bland annat är känt för det fantastiska klimatet och den snälla befolkningen, och såklart Samban, sanden och fotbollen.

Priser på väg upp

Staden Natal är en attraktiv stad,dels för att den ligger närmast Europa, dels för att där finns många orörda naturområden i närheten och för att priserna hitintills är lägre än på många andra ställen. En nybyggd lägenhet på 50 m², ca 200 meter från vattnet, kan köpas för ca 43 000 euro, medans en tvåvånings villa på 140 m² kostar runt 110 000 euro.

«Priserna är dock på väg uppåt, så det är en bra investering att köpa snart. Danskarna köper särskilt villor och stora lägenheter på 100-180 m², men vi håller också på att göra nya projekt med större bostäder på 250-400 m². Det är där stor efterfrågan på. Våra kunder är människor i alla åldrar som redan i förvägen känner till och är glada för landet.»

Mikkel Küster vet inte om firmans framtida välgörenhets arbete kommer att ha betydning för försäljnings talen, men han vet att det finns kunder som redan har köpt av dem och är glada för att de tagit initiativet.

«I vår bransch handlar det väldigt mycket om månatlig intjäning och vinst, men jag tror att man i framtiden kommer se mer av verksamheter som tänker mer mänskligt. Skolor och sjukhus är bara början för oss. Vi har planer om många andra projekt, och flera av våra kunder har redan sagt att de också gärna vill vara med och göra något aktivt för befolkningen.»